Πως θα φτιάξετε 2 δικές σας συναρτήσεις στο Excel για πρόσθεση και αφαίρεση ΦΠΑ σε μια τιμή - Εφαρμογες Excel | Ετοιμες και Κατα Παραγγελια | Για επιχειρησεις και ιδιωτες

Post Page Advertisement [Top]Δείτε έναν εύκολο τρόπο για να φτιάχνετε τις δικές σας συναρτήσεις στο Excel:

Για να φτιάξετε μια συνάρτηση στο Excel πρέπει να χρησιμοποιήσετε τον ενσωματωμένο επεξεργαστή VBA κώδικα που ανοίγει πατώντας στον συνδυασμό πλήκτρων Αριστερό Alt + F11 (δείτε την παρακάτω εικόνα).


Στη συνέχεια θα πρέπει να ανοίξουμε ένα κενό φύλλο για να γράψουμε τον δικό μας κώδικα. Αυτό γίνεται από το μενού Insert /  Module (δείτε την παρακάτω εικόνα).


Και τέλος, θα πρέπει να γράψετε τις παρακάτω γραμμές ώστε να δημιουργήσετε τις 2 συναρτήσεις πρόσθεσης (συνάρτηση FPA) και αφαίρεσης (συνάρτηση aFPA) του ΦΠΑ:


Function FPA(TIMH)

FPA = TIMH * 1.24

End FunctionFunction aFPA(TIMH)

aFPA = TIMH / 1.24

End Function


Μια σύντομη επεξήγηση των παραπάνω: Ανοίγουμε μια συνάρτηση με το όρισμα Function, δίνουμε το όνομα της συνάρτησης (πχ FPA, aFPA, ή ό,τι άλλο όνομα προτιμούμε) και μετά βάζουμε σε παρένθεση τις μεταβλητές τιμές που δέχεται η συνάρτησή μας. Στο δικό μας παράδειγμα, κάθε μία από τις συναρτήσεις μας δέχεται μία μεταβλητή (που την ονομάσαμε TIMH με λατινικούς χαρακτήρες - για λόγους συμβατότητας προτείνουμε να χρησιμοποιείτε λατινικούς χαρακτήρες στον κώδικά σας).

Η μεταβλητή TIMH είναι στην ουσία η τιμή που θέλουμε να φορολογήσουμε ή να αποφορολογήσουμε κάθε φορά.

Στη συνέχεια "εξηγούμε" στη συνάρτησή τι θέλουμε να κάνει κάθε φορά που της στέλνουμε μία τιμή: στην περίπτωση της φορολόγησης θέλουμε να την πολλαπλασιάζει με το 1,24 και στην αντίθετη περίπτωση θέλουμε να την διαιρεί με το 1,24 και να μας επιστρέφει το αποτέλεσμα.

Αφού κάνετε τα παραπάνω βήματα, επιστρέψτε στο φύλλο δεδομένων σας, γράψτε στο κελί A1 την τιμή 100 και στο κελί B1 τη συνάρτηση =FPA(A1). Μόλις πατήσετε το Enter, το κελί B1 θα έχει την τιμή 124 που είναι το 100 + ΦΠΑ. Μπορείτε αν προτιμάτε, να επιλέξετε τη συνάρτηση με το κουμπάκι fx, όπως θα κάνατε με οποιαδήποτε από τις ενσωματωμένες συναρτήσεις του Excel. Θα βρείτε τις FPA και aFPA στο υπομενού "Συναρτήσεις χρήστη".

Bottom Ad [Post Page]

| Designed by Colorlib